Tunquen House

The home must be shared between two sisters with their families, located on a hillside, with the main view towards the south -direction prevailing wind in the area of ​​centrally coast and located in a condominium without electricity or running water . These conditions led to take different strategies: The house is located longitudinally in an east-west, allowing to generate north side -sunny terrace protected from the wind and winter, and another terrace to the south with the main view of the ocean and to forward to rainy days. Upstairs are common areas plus a utility room and two suite rooms in the far east looking for the views of the valley and the morning light. Below are two more rooms for sleep plus a third suite for guests. SUSTAINABILITY STRATEGIES The project includes a number of savings strategies and use of natural energies, therefore the will of constituents as site requirements. For electricity generation was incorporated into the top of the ground an Energy Tower which houses a system of photovoltaic panels with deep cycle batteries and a pond fed by a deep well. All artificial lighting of housing is LED technology and thus the functioning of the house is completely self-sufficient. On the other hand a series of bioclimatic strategies were incorporated to lower the consumption climate conditioning. Over a drainage carpet on the top a green roof was installed to generate thermal mass and temperature control and to harmonize with the landscape as access to land is from above. As siding joined the "Ventilated Facade" as directed studied by the Wood Technology Center of the Pontifical Catholic University of Chile.

Tunquen House

Architects Daniel Buzeta – Fernanda Energici
Location Tunquen, V Region, Chile.
Project Year 2011-2012
Construction Year 2012
Builded Surface 265 M2
Structural Engineering Sergio Contreras
Construction Arco Meiggs
Material Concrete – Wood
Photography Daniel Buzeta – Ximena Busquets

The home must be shared between two sisters with their families, located on a hillside, with the main view towards the south -direction prevailing wind in the area of ​​centrally coast and located in a condominium without electricity or running water . These conditions led to take different strategies: The house is located longitudinally in an east-west, allowing to generate north side -sunny terrace protected from the wind and winter, and another terrace to the south with the main view of the ocean and to forward to rainy days. Upstairs are common areas plus a utility room and two suite rooms in the far east looking for the views of the valley and the morning light. Below are two more rooms for sleep plus a third suite for guests. SUSTAINABILITY STRATEGIES The project includes a number of savings strategies and use of natural energies, therefore the will of constituents as site requirements. For electricity generation was incorporated into the top of the ground an Energy Tower which houses a system of photovoltaic panels with deep cycle batteries and a pond fed by a deep well. All artificial lighting of housing is LED technology and thus the functioning of the house is completely self-sufficient. On the other hand a series of bioclimatic strategies were incorporated to lower the consumption climate conditioning. Over a drainage carpet on the top a green roof was installed to generate thermal mass and temperature control and to harmonize with the landscape as access to land is from above. As siding joined the "Ventilated Facade" as directed studied by the Wood Technology Center of the Pontifical Catholic University of Chile.