Ricalde House

Located on top of a hill, housing develops its interior spaces built in three bodies; on the ground floor hosts a first volume common programs (living-dining-kitchen) and a second space are the guest rooms with a bath. Both bodies are spaced 4mt including generating an intermediate terrace spaces articulated longitudinally and transversely connected to the west with the ocean and to the east with the ramp, the barbecue and the stove located in the courtyard rear. The third volume with the main suite lands on the bodies of the first floor, connecting with the common areas through the stairwell, allowing the heat from the stove up into the room. This distribution corresponds to a home that can operate in two states; when owners are alone-the most frequently- the house active only the main room and common areas, avoiding maintain and heating enclosures that most of the time are unused. When visits are received, the third volume where the guest rooms with a bath opens. The main body is illuminated through a skylight that develops along the entire length of the volume, which in turn fulfills the function of channeling rainwater, allowing people to observe the water down the deck. The gray wastewater are separated from the black wastewater, to use them to irrigate their gardens.

Ricalde House

Architects Blacarquitectos
Location Punta de Lobos / Pichilemu / Chile.
Project Year 2013
Construction Year 2013-2014
Builded Surface 117 M2
Structural Engineering Bernardo Chavarri
Construction Z Construcciones
Material Wood
Photography Daniel Buzeta

Located on top of a hill, housing develops its interior spaces built in three bodies; on the ground floor hosts a first volume common programs (living-dining-kitchen) and a second space are the guest rooms with a bath. Both bodies are spaced 4mt including generating an intermediate terrace spaces articulated longitudinally and transversely connected to the west with the ocean and to the east with the ramp, the barbecue and the stove located in the courtyard rear. The third volume with the main suite lands on the bodies of the first floor, connecting with the common areas through the stairwell, allowing the heat from the stove up into the room. This distribution corresponds to a home that can operate in two states; when owners are alone-the most frequently- the house active only the main room and common areas, avoiding maintain and heating enclosures that most of the time are unused. When visits are received, the third volume where the guest rooms with a bath opens. The main body is illuminated through a skylight that develops along the entire length of the volume, which in turn fulfills the function of channeling rainwater, allowing people to observe the water down the deck. The gray wastewater are separated from the black wastewater, to use them to irrigate their gardens.